Ozdoba levé části hlavičky
Horní část menu Spodní část menu
Pozadí mezi menu
Socha z chrámu Tři Grácie v Lednicko-valtickém areálu
Konec menu

Obrázek, vložený sem kvůli kreténskému Internet Exploreru Tomášův Internet

Výroční zpráva Tomášova Internetu za rok 2011



Zdravím všechny návštěvníky a příznivce Tomášova Internetu a jsem moc rád, že se tady po roce znovu scházíme nad novou Výroční zprávou. Že moje stránka stále žije, i když někdy se může zdát, že její nejkrásnější roky už jsou dávno pryč a čeká ji jen chátrání a zapomnění. Nechme však planých úvah a pojďme se podívat, jaký ten rok 2011 vlastně byl.

Co přinesl rok 2011


V roce 2011 přibyla do sekce Fotky a obrázky 1 nová fotogalerie. Sekce Tomášovy řeči se radovala z rekordního přírůstku 21 článků, tolik jich ještě nikdy nebylo. V sekci ABBA byla zahájena generální oprava překladů, která bude pokračovat i v roce 2012. A rekordu bylo dosaženo i v sekci Překlady písní, která přibrala o 44 písniček - v žádné výroční zprávě jich ještě nebylo tak málo.
Rok 2011 však mou stránku i obohatil o novou část - soubor Z mého diáře, kde najdete různé zajímavosti, akce, události a obrázky, které jsem si napsal do diáříku, jenž se mnou v ledvince putuje světem.
Kromě toho jsme spolu v průběhu roku oslavili 2 000 000. návštěvníka Tomášova Internetu nebo 10. výročí počátku překládání písniček.
Rok 2011 nepatřil k nejpestřejším a nejkrásnějším rokům pro mou stránku, ale naštěstí ani nijak špatným.

Nejoblíbenější sekce


Tomášův Internet má 8 sekcí věnovaných nejrůznějším tématům. Z nich byla ze všech nejoblíbenější sekce Překlady písní, na jejíž úvodní stránku se podívalo 37 636 návštěvníků a tak zaslouženě získává zlatou medaili. Držitelem stříbrné medaile jsou také překlady - překlady písniček skvělé švédské skupiny ABBA, které zaujaly 7 180 návštěvníků. Bronzovou medaili si zasloužila sekce Fotky a obrázky za to, že potěšila oči 2 379 návštěvníků.

Nejnavštěvovanější soubory


Nejnavštěvovanějším souborem roku 2011 mé stránky je se 37 636 návštěvníky úvodní stránka sekce Překlady písní. Druhým nejnavštěvovanějším souborem je písnička Somewhere over the rainbow od Israela Kamakawiwa Ole s neuvěřitelnými 21 388 návštěvníky. A třetím nejnavštěvovanějším souborem je článek Obrázek srdce, na který se podívalo 8 066 návštěvníků.

Nejoblíbenější překlady


Když někdo drtivě zvítězí po 11 měsíců za sebou, nemůže být na jiném než na prvním místě. A tak první místo, zlatou medaili a ještě cenu za naprosto drtivé vítězství získává Israel Kamakawiwo Ole a Somewhere over the rainbow, neboť se na tuhle písničku podívalo neuvěřitelných 21 388 návštěvníků, což je 58,59 návštěv za den. Něco takového se na Tomášově Internetu nikdy nestalo a tak se tahle písnička stává pro mou stránku největším hitem všech dob. Druhé místo a stříbrnou medaili si za 4 762 přilákaných návštěvníků odnáší Brian Adams s Everything I do I do it for you. Bronzovou medaili a třetí místo zaslouženě vyhrává Lou Reed s Perfect day, neboť ho navštívily 4 534 návštěvníků.

Nejoblíbenější písničky ABBY


Zatímco v sekci Překlady písní nezůstal na stupních vítězů vůbec nikdo z těch, kteří tam byli minulý rok, v sekci ABBA se podařilo slavně obhájit zlatou medaili písničce The winner takes it all, na kterou se podívalo 986 návštěvníků a tak v boji o první místo bere vše a s nikým se navíc nemusí dělit - tak jako to bylo loni. Obhájit se podařilo i stříbrnou medaili a to písničce Mamma Mia, kterou mělo rádo 960 návštěvníků. Jen o dva návštěvníky méně přivítala mladá a krásná, jen sedmnáctiletá Dancing Queen a tak po loňské zlaté získává letos bronzovou medaili.

Nejoblíbenější fotogalerie


Pořadí fotogalerií je nejproměnlivějším pořadím roku a jediný nadprůměrný měsíc může rozhodnout o zisku cenné trofeje za vítězství v celoročním zápolení. Tak se to podařilo fotogalerii Technické muzeum Tatry v Kopřivnici, na jejíž úvodní stránku se podívalo 465 návštěvníků a to rozhodlo o tom, že získává zlatou medaili. Fotogalerie Krása architektury 1 - od pravěku k středověku vypadala v měsíčních zápoleních mnohem úspěšněji, ale za celý rok se na ni podívalo 438 návštěvníků a to rozhodlo o tom, že získává stříbrnou medaili. Bronzovou medaili za 401 návštěvníků dostává fotogalerie Po romantických cestách z pekla do nebe.

Nejoblíbenější fotografie


V roce 2011 se vám ze všech obrázků úplně nejvíc líbila krásně žlutá Hořčice rolní, kterou mělo rádo 517 návštěvníků a tak získává po předloňské zlaté a loňské stříbrné opět zlatou medaili. Obrázek Olomouc - náměstí se s takovou impozantní sbírkou trofejí pochlubit nemůže, ale v roce 2011 rozhodně nezapadl a za 396 návštěvníků si zaslouží krásnou stříbrnou medaili. A úspěšným obrázkem byl v roce 2011 i obrázek Tatra prototyp jemuž stačilo k zisku bronzové medaile přivítat 247 dychtivých návštěvníků.

Nejoblíbenější spořiče obrazovky


Naprosto drtivá většina čísel, která jsem vám tu nabízel ve statistikách předchozích sekcí, svědčí o poklesu zájmu o mou stránku, neboť jsou téměř všechna nižší. Ale spořič obrazovky Krása stromů obhájil loňskou zlatou medaili s téměř dvojnásobným počtem stahujících, neboť si ho stáhlo úctyhodných 244 lidí. Druhé místo a stříbrnou medaili za nádherných 184 stahujících obdržel spořič Český ráj. Bronzovou medailí za 112 stahujících se pyšní spořič obrazovky Severní Čechy

Nejoblíbenější Tomášovy řeči


V roce 2011 se těšily Tomášovy řeči nadprůměrnému přírůstku článků... ale dle výsledků celoročních statistik to byla snaha zcela zbytečná a mohl jsem si ji klidně odpustit. Zlatou medaili totiž díky 8 066 romantickým návštěvníků obdržel úvodní díl seriálu Obrázek srdce. Třetí díl téhož seriálu Obrázek srdce 3 za 5 994 návštěvníků obdržel stříbrnou medaili. Ziskem bronzové medaile za 1 585 návštěvníků pak srdíčka zkompletovala hattrick, neboť dekorovaným byl zatím poslední díl seriálu Obrázek srdce 4.

Nejoblíbenější výlety


Pořadí sekce Vandrování se meziročně - vzhledem k nevelkému ruchu v ní - moc neměnilo, ale na stupních vítězů za rok 2011 nezůstal ani jediný výlet z těch, které první tři místa obsadily v loňském roce. První místo za nadprůměrných a úctyhodných 642 výletníků obsadilo tajemné hlavní město keltské Moravy Keltské oppidum Staré Hradisko. 619 výletníků se vydalo do krásného a divokého skalního města jménem Teplické skály a tak mu dopomohli k zisku stříbrné medaile. 362 zbožných poutníků se vydalo na pouť na Poutní místo Velehrad a tak ke svým světcům, obrazům i památkám na nejstarší románskou architekturu přidává i bronzovou medaili. Výborně, výborně, výborně, Vandrování přestává být tou zapomenutou a ztracenou sekcí a lidičky snad zase začínají poznávat krásu vandrování i naší země.

Následující odstavce už nebudou patřit nejoblíbenějšímu obsahu mé stránky, ale dalším informacím, které lze vyčíst ze statistik mé stránky.

Nejoblíbenější vyhledávače


Tomášův Internet stojí a padá s vyhledávačem Google, který naprosto bezkonkurenčně kraluje pořadí vyhledávačů. Ten totiž přivedl na mou stránku návštěvníky 290 598x, což je 88,9 % všech návštěv Tomášova Internetu. Za to mu patří obrovitánská zlatá medaile, posázená diamanty, safíry, rubíny a smaragdy. Mnohem skromnější a rok od roku čím dál víc se snižující podíl má na mé návštěvnosti vyhledávač Seznam.cz, který v roce 2011 narazil na mou stránku 28 628x, což je 8,7 % návštěv. Za to má zajištěnou stříbrnou medaili, zdobenou českými granáty a podkrkonošskými acháty. Vyhledávač Centrum.cz nalezl mou stránku 3 333x a s 1 % návštěv dostává bronzovou medaili, posázenou barevnými sklíčky z harrachovské sklárny.

Nejoblíbenější operační systémy


Nejoblíbenější skupinou operačních systémů jsou a asi ještě dlouho budou různé verze operačního systému Windows, které používá přesvědčivých 93,2 % návštěvníků mé stránky. To je o 2 % méně než v loňském roce, z čehož pracovníky Microsoftu zajísté hlava nebolí. Nejoblíbenější verze jsou Windows XP, které používá 48,6 % návštěvníků, Windows 7 (30,3 %) a Windows Vista (13,1 %).
Druhou nejoblíbenější skupinou operačních systémů jsou různé verze operačního systému Linux, které používají solidní 2 % mých návštěvníků, což sice nezní nijak impozantně, ale je to oproti loňsku téměř dvojnásobek. Nejoblíbenější ze známých verzí jsou verze Ubuntu a mobilní operační systém Android, které mají obě podíl 0,4%, Mandriva a Fedora.
Na třetím místě se umístil operační systém MacOS X, který používá 1,6 % mých návštěvníků, oproti loňsku si polepšil o 0,7 %.
Co se týče ostatních systémů, tak veliký nárůst zaznamenávají operační systémy mobilních telefonů - Android, Symbian nebo BlackBerry. Občas někdo ke mně zavítá i herního zařízení Sony PlayStation nebo Nintendo Wii nebo z historických operačních systémů OpenBSD a FreeBSD, Sun Solaris, OS/2 nebo BeOS.

Nejoblíbenější prohlížeče


Souboj prohlížečů byl zatím celkem nudnou částí výročních zpráv mé stránky, protože téměř ve všech bylo pořadí stále stejné. Vývoj během roku 2010 však naznačoval, že v roce 2011 bude všechno jinak. A také, že ano.
První místo a zlatou medaili totiž velmi přesvědčivě získal prohlížeč Mozilla Firefox, který používá 35,2 % mých návštěvníků. Rozsah verzí je obrovský - od verze 0.8 po verzi 11.0. Nejpoužívanější jsou verze 3.6.13 (6 %), 4.0.1 (2,9 %) a 5.0 (2,5 %).
Dlouholetý král prohlížečů Internet Explorer byl překonán, ale používá ho tolik mých návštěvníků, že mu to stačilo na velmi přesvědčivý zisk druhého místa a stříbrné medaile. Používá ho totiž 30,7 % mých návštěvníků a to hlavně verze 8.0 (18,6 %), 7.0 (5,5 %) a 9.0 (3,9 %). Rozsah používaných verzí je však mnohem větší - od prastaré verze 2.0 až po nejnovější beta verzi 10.0 a také záhadnou verzi 999.1.
Třetí místo novinkově a premiérově pro sebe ukořistil dravý prohlížeč Google Chrome, na který nedá dopustit úctyhodných 20,4 % návštěvníků. Rozsah verzí je na tak nový prohlížeč naprosto gigantický - od verze 0.2.149.29 po verzi 18.0.983.0, případně další verzi budoucnosti s číslem 127.0.0.1. Nejpoužívanější jsou verze 15.0.874.121 (1,6 %), 14.0.835.202 (1,3 %) a 10.0.648.204 (1,3 %).
Dalšími více používanými prohlížeči jsou Opera (8,8 %), Mozilla (1,8 %), Safari (1,7 %) nebo mobilní Android browser (0,3 %), Nokia Browser (0,1 %) a Sony/Ericsson Browser (0,1 %).

Nejoblíbenější výrazy


Lidé zabloudí na mou stránku většinou tak, že zadají do vyhledávače dotaz a mezi výsledky se jim objeví moje stránka. Nejčastěji se daří mou stránku objevit po zadání výrazu "srdce" (4 725 hledání), "somewhere over the rainbow lyrics" (4 085 hledání), "somewhere over the rainbow překlad" (2 761 hledání), "somewhere over the rainbow text" (1 134 hledání), "překlady písní" (1 109 hledání), ABBA (1 087 hledání), over the rainbow lyrics (1 056 hledání), "wish you were here překlad" (1 045 hledání), "amazing grace preklad" (980 hledání), "over the rainbow" (977 hledání)... a mnoho, mnoho jiných, celkem 81 879 slovních spojení.

Ostatní statistiky roku 2011


V roce 2011 se na Tomášův Internet podívalo přibližně 260 083 unikátních návštěvníků, někteří se však několikrát vrátili a tak návštěv bylo celkem 367 240. To je druhá nejvyšší roční návštěvnost v historii Tomášova Internetu. Zobrazili jste celkem 549 124 stránek a stáhli si 44,11 GB dat. Měsíce s největší návštěvností byly duben (34 425 návštěv), leden (32 540 návštěv) a říjen (31 952 návštěv.) Průměrná návštěva mé stránky trvá 108 sekund.
Nejvíce návštěvníků bylo z České republiky (354 524 zobrazených stránek), Slovenské republiky (120 667 stránek) a Spojených států (28 307).

Co se chystá v roce 2012


Jak už jsem tušil při psaní loňské Výroční zprávy, moje velké plány co ještě přidat na Tomášův Internet se těžko budou realizovat v jednom roce a tak se něco z loňských plánů třeba pokusím realizovat letos. Rozhodně budu dál pokračovat v překládání písniček, i když to asi bude - stejně jako v roce 2011 - v mnohem pomalejším tempu než doposud, protože nebýt vašich písniček na přání, neměl bych pro překládání téměř žádnou inspiraci. Zároveň se ale chystám ke starším překladům vracet a opravovat v nich chyby, protože jsem přece jen od mých počátků překládání před 10ti lety svou úroveň angličtiny o něco zvýšil a vidím, že je to moc potřeba. Rád bych připsal ještě několik dílů k mému seriálu Fascinující marketing, který byl tím jediným, co jsem z loňských plánů realizoval. Ve fázi přemýšlení jsou zatím díly "Fascinující marketing firmy Apple" a "Kouzlo jménem móda". Rád bych znovu začal pracovat na seriálu fotogalerií "Krása architektury". Během na dlouhou trať bude tvorba nové sekce "Galerie grafiky", na kterou mám prozatím nafotografováno pár příspěvků do podsekce "Galerie vzorů". Nu a během minulého roku jsem si začal pohazovat v hlavě s další novou sekcí jménem "Tomášova knihovna prastarých knih", kde by byly nafotografované různé staré knihy tak, aby to vypadalo, jako když si v nich opravdu listujete, ale opravdu nevím, jestli něco takového vůbec zkoušet.
Tak mi držte, prosím, palce, aby se mi alespoň malou část z těchto plánů podařilo v roce 2012 realizovat. Děkuji.

Napsal Tomáš dne 2. ledna 2012

Zpět na Tomášovy řeči